Betonne Jeugd ziet inzet voor dak- en thuisloze jongeren bekroond met Prijs Armoede Uitsluiten

Felicitaties aan Betonne Jeugd! De organisatie uit Antwerpen werd door Welzijnszorg bekroond met de 25e Prijs Armoede Uitsluiten voor hun inzet voor de rechten van dak- en thuisloze mensen. De prijs, bestaande uit het bronzen beeld “ De Levensloop” en 20.000 euro om te investeren in de eigen werking, werd overhandigd door onze Woonzaak-woordvoerder Hugo Beersmans.

Betonne Jeugd werd in 2003 opgericht om een vrijetijdsaanbod te creëren voor jongeren in generatiearmoede. Vandaag bieden ze activiteiten aan voor jongeren en jongvolwassenen tot 30 jaar in maatschappelijk kwetsbare situaties. “Sinds 2018 leggen we een sterke focus op dak- en thuisloze jongeren”, vertelt Sarah Lampen van Betonne Jeugd. “We luisteren naar hun signalen en brengen hun stem naar buiten. Ons werk heeft ervoor gezorgd dat deze problematiek nu meer erkend wordt.”

De organisatie werd als goede praktijk naar voren geschoven op de EU Jeugdconferentie, waar dak- en thuisloosheid een speerpunt was. De organisatie kiest voor een vernieuwende aanpak door vanuit vrije tijd met dak- en thuisloze jongeren aan de slag te gaan. “We bereiken jongeren die niemand anders bereikt en geven hen een stem. Nog belangrijker, we vangen jongeren op voordat ze alle banden met hulpverlening verbreken,” aldus Lampen.

Schending recht op wonen

De andere genomineerden voor de Prijs Armoede Uitsluiten waren Oranjehuis uit Heule (Kortrijk), het Brughuis uit Leuven, Mondiale Werken Regio Lier en ’t Vlot uit Antwerpen. Door deze organisaties in de kijker te plaatsen, wil Welzijnszorg hun dagelijkse inzet eren en tegelijkertijd een oproep doen aan de overheden om meer werk te maken van de strijd tegen dak- en thuisloosheid.

“Want iedereen heeft recht op een huis en thuis”, zegt Koen Trappeniers, directeur van Welzijnszorg vzw. “Dak- en thuisloosheid is een grove schending van het recht op wonen. En de problematiek is ook veel groter dan mensen denken. Bijna 20.000 mensen in Vlaanderen hebben een onstabiele woonsituatie.”