Woonzaak presenteert Woonspraak. Een maandelijkse podcast waarin bewoners, academici en middenveldorganisaties aan het woord komen over de woonthematiek in Vlaanderen. Doorheen acht afleveringen zoomen we in op de structurele wooncrisis. We zoeken meteen ook uit hoe een fundamenteel rechtvaardig woonbeleid er dan wel kan uitzien. De podcast kan je beluisteren op verschillende podcastkanalen, waaronder Spotify, Apple en Google. Ook op YouTube kun je Woonspraak kunnen bekijken.

Aflevering 4: Woonoplossingen buiten de traditionele woonmarkt

Woonspraak aflevering 4 – Woonoplossingen buiten de traditionele woonmarkt

In de vierde aflevering van Woonspraak kijken we naar inspirerende woonpraktijken die buiten de gekende paden gaan. Waar we in eerdere afleveringen spraken met experts en ervaringsdeskundigen die de wooncrisis en de historiek erachter konden duiden, spreken we in deze aflevering met twee pioniers die nieuwe oplossingen uitwerken die zich buiten de gekende logica van de private en sociale huurmarkt en de koopmarkt bevinden.

We spreken met Karel Lootens van Wooncoop. Wooncoop is een burgercoöperatie die woningen aanbiedt in een vorm die tussen huur en koop in zit. Burgers zijn samen eigenaar van de woningen, waardoor je niet overgeleverd bent aan speculanten op de woonmarkt.

We spreken ook met Bert Van den Broele, betrokken bij het Pandschap en CLT Gent. Het Pandschap creëert een extra sociaal huuraanbod door de renovaties van problematische panden te organiseren. Community Land Trust (CLT) is een model waarbij de waarde van grond en gebouw losgekoppeld worden en het beheer democratisch georganiseerd wordt. Op die manier kan CLT een betaalbaar aanbod organiseren.


Woonzaak vindt het belangrijk dat de woonthematiek gefundeerd tot in de huiskamers komt. We rekenen daarom op jullie om de afleveringen van Woonspraak mee te verspreiden: binnen je professionele netwerk, de doelgroep waarvoor je werkt, familie en vrienden. Want wonen is een zaak van iedereen!

Deel onze podcast daarom op Twitter, Facebook, of op LinkedIn, en help ons om zo veel mogelijk mensen te bereiken!

Alle afleveringen:

  • Juni ’23: De baksteen in onze maag. Een vloek of een zegen?
  • Juli ’23: Sociale huur: probleem of oplossing?
  • Augustus ’23: Laat de private huurmarkt zich sturen?
  • September ’23: Woonoplossingen buiten de traditionele woonmarkt
  • Oktober ’23: Woonstress, klimaatstress en energiestress
  • November ’23: Bouwen, bouwen, bouwen?
  • December ’23: Stop dak- en thuisloosheid
  • Januari ’24: Het recht op wonen: wie is verantwoordelijk?

Nog tot slot: samen met Woonspraak, lanceren we ook een crowdfunding. Want voor een fundamenteel rechtvaardig woonbeleid is ook uw financiële steun nuttig en nodig. Doneer dus, en help ons ons werk verderzetten.

Door de Woonzaak financieel te steunen helpt u ons om aandacht te vragen voor het grondrecht op wonen via onze publieke campagnes en juridische procedures.

Steun de Woonzaak direct via Bancontact/Payconiq, vul het formulier hieronder in of maak zelf geld over naar BE72 0018 7889 1616.

Wie zich wil engageren voor ‘meer recht op wonen’ kan ons volgen!

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.