Visie niet mals voor minister van wonen

Welke ministers verdienen een pluim voor hun werk? En wie komt na 9 juni beter niet terug? Visie legde aan de vooravond van de verkiezingen de vraag voor aan een hele reeks experten voor hun grote regeringsrapport. De eindevaluatie van minister van Wonen Matthias Diependaele oogt niet zo fraai.

“Diependaele ziet sociale huisvesting niet als een weg naar sociale vooruitgang, maar als een tijdelijk, noodzakelijk kwaad. Hij legde extra voorwaarden op aan sociale huurders en rekent – vooralsnog zonder succes – op de private huurmarkt om woningnood te verhelpen,” aldus Eddy Van Den Eede, expert wonen bij beweging.net in Visie.

De gevolgen laten zich voelen: 180.000 huishoudens wachten op een sociale woning en die wachtlijsten blijven aangroeien. “Als een echte spelbederver laat hij geen kans onbenut om een negatief beeld van sociale huurders te schetsen, wat zwaar weegt op velen van hen”, aldus nog Van Den Eede.

De conclusie van Visie is dan ook duidelijk: “De ijver van Matthias Diependaele doet meer kwaad dan goed.”