Een sofa is geen thuis

Bijna 20.000 mensen hebben in Vlaanderen geen vaste thuis, onder wie bijna 6.000 kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van KU Leuven en UC Louvain met steun van de Koning Boudewijnstichting. Achter deze cijfers zitten verhalen van mensen die slachtoffer werden van de structurele wooncrisis.

Dak- en thuisloosheid is een van de meest schrijnende vormen van armoede en uitsluiting. Dat het aanpakken van deze problematiek vandaag geen prioriteit is, valt niet te begrijpen. Daarom voerden we vandaag samen met onze partners actie in Antwerpen, Geel, Gent en Leuven.

Het stereotiepe beeld van de dakloze man op straat stellen we overigens best bij. Het merendeel van de mensen zonder eigen woonst zoekt een slaapplaats bij vrienden of familie. Die sofasurfers blijven vaak onzichtbaar, maar komen met tellingen als deze naar boven. Want een sofa is geen thuis.

Lees hier meer over verhalen achter de cijfers.