Pano-reportage over ellenlange wachtlijsten

De wachtrijen voor sociale woningen blijven groeien, en Pano heeft dit fenomeen onderzocht. De reportage “Pano: de wachtlijst” is nu beschikbaar op VRT NWS en VRT MAX.

Kandidaat-huurders die op de wachtlijst staan, moeten vaak jarenlang geduld hebben voordat ze in aanmerking komen voor een sociale woning. Hoewel de officiƫle gemiddelde wachttijd vier jaar bedraagt, kan bij sommige woonmaatschappijen de wachttijd oplopen tot wel vijftien jaar.

Sinds meer dan twintig jaar worden er jaarlijks slechts tweeduizend sociale woningen bijgebouwd. Dit aantal wordt door experts als veel te laag beschouwd. “Op deze manier zullen we nog meer dan tachtig jaar nodig hebben om de huidige wachtlijst weg te werken,” zegt ingenieur-architect Filip Canfyn, die als onafhankelijk expert voor de Vlaamse overheid heeft gewerkt en publiceert over betaalbaar wonen.

Volgens Canfyn is een verdubbeling van het aantal sociale woningen op zijn minst nodig om de wachtlijst te verminderen. De Vlaamse Woonmaatschappijen gaan nog verder en streven naar een jaarlijks gemiddelde van tienduizend nieuwe woningen.

Het Vlaamse beleid ziet het bouwen van nieuwe sociale woningen echter niet als een prioriteit. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil zich niet vastpinnen op een specifiek aantal extra sociale woningen dat nodig is en stelt tot onze grote verbijstering dat het bouwen ervan op zichzelf geen doelstelling is.

“Hoe minder mensen afhankelijk zijn van sociale woningen, hoe beter,” zegt Diependaele. “Mijn voornaamste doel is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in staat zijn een eigen woning te kopen, en daarvoor hebben we al grote inspanningen geleverd. Het is geen ambitie van de Vlaamse overheid om zoveel mogelijk sociale woningen te hebben.”

De gevolgen van dit “beleid” kunnen we afleiden uit de schrijnende getuigenissen van kandidaat-sociale huurders in diezelfde Pano-reportage, nu te (her)bekijken op VRT NWS en VRT MAX.