Hugo Beersmans in De Morgen over de wooneisen van Woonzaak

Naar aanleiding van de lancering van ons bouwpakket met wooneisen sprak de krant De Morgen met Woonzaak-woordvoerder Hugo Beersmans.

In het interview legt Hugo haarfijn uit hoe we de wooncrisis kunnen aanpakken door werk te maken van meer sociale woningen: “In plaats van het aantal sociale woningen te verhogen, probeert minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) de wachtlijsten te verkorten door met extra voorwaarden het aantal mensen dat recht heeft op een sociale woning te verminderen. Wij vragen dat er werk wordt gemaakt van minimaal 14 procent sociale huurwoningen op Vlaams niveau tegen 2035 en 20 procent in de steden.

Hugo pleit daarnaast ook voor een veel toegankelijker private huurmarkt – door o.a. meer praktijktesten, een huurwaarborgfonds en het onaantrekkelijk maken van huurcontracten van korte duur – én verplichte kwaliteitscontroles voordat panden worden verhuurd: “De overheid moet er meer op toezien dat kwaliteit en prijs in verhouding zijn.

Onze volgende stap? Aankloppen met ons eisenpakket bij alle politieke partijen: “Wie het daar serieus mee meent, vragen we om van het recht op wonen een resultaatsverbintenis te maken in plaats van een inspanningsverbintenis. De wet zegt nu enkel dat de overheid een menswaardige en betaalbare huisvesting moet bevorderen. Maar dat is veel te vrijblijvend, en in de praktijk zetten we eerder stappen achteruit dan vooruit.

Lees hier het volledige interview met Hugo in De Morgen.