Ontdek ons bouwpakket voor een rechtvaardig woonbeleid

Alle focus op de eigendomsmarkt, vaak door het gebruik van inefficiënte en prijsopdrijvende ondersteuningsmaatregelen. Dat is zowat het bilan van een halve eeuw woonbeleid. Met de huidige wooncrisis tot gevolg.

Ondanks allerlei beleidsmaatregelen die eigendomsverwerving aanmoedigen, stijgt dit aandeel niet. Dat is niet verwonderlijk. Deze maatregelen stuwen zelfs de woningprijzen omhoog (we denken aan de -uitdovende- woonbonus, vermindering registratierechten, mobiliteitsbudget dat kan ingezet worden voor hypotheek of huur, de woonwaarborg waarbij jongeren meer zouden moeten kunnen lenen doordat de Vlaamse overheid zich een stukje borg stelt, …).

De politici van diverse partijen vallen over elkaar heen om dit soort inefficiënte maatregelen te verkopen als goed voor eigenaars-bewoners. Niet alleen blijkt dat in de praktijk averechtse effecten te genereren voor het gehele woonbeleid, maar zo krijg je ook mensen die eigenaar worden van heel slechte woningen die ze niet kunnen renoveren, en anderzijds zijn er heel wat mensen die geen toegang hebben tot de eigenaarsmarkt en dus moeten huren. Het resultaat is een te kleine sociale huurmarkt (een bijna lachwekkend lage 6% sociale huur) en een private huurmarkt waar huurders de huur amper nog kunnen betalen en verhuurders dus ook onzeker zijn over hun huurinkomsten.

Woonzaak wil echter niet enkel tonen wat verkeerd loopt, maar ook aangeven wat de bouwmaterialen zijn voor een rechtvaardig woonbeleid waar het recht op wonen gerespecteerd wordt. We stellen daarom 9 concrete maatregelen voor in de vorm van een bouwpakket.

Het bouwpakket, alle eisen en een verduidelijking van elke eis vind je terug op www.woonzaak.be/wooneisen. Met een combinatie van deze maatregelen kan ons woonbeleid er terug staan als een huis, ook voor wie vandaag uit de boot valt.