Vlaamse Regering maakt woonmaatschappijen het leven lastig: Kandidaat-sociale huurders zijn de dupe.

Bij maar liefst 12 van de 41 woonmaatschappijen kunnen kandidaat-sociale huurders voorlopig niet meer inschrijven. De oorzaak ligt in de omschakeling naar een centraal inschrijvingsregister. Daardoor kunnen woonmaatschappijen tussen 17 november 2023 en 02 januari 2024 geen digitale verwerkingen meer uitvoeren. Door de nog niet verteerde gedwongen fusies, een resem andere regelgeving die begin 2024 ingaat en het feit dat er dus geen digitale verwerking mogelijk is, kunnen heel wat woonmaatschappijen hun basistaken niet meer uitvoeren zoals het hoort.

Algemene inschrijvingsstop

De sociale huurders en kandidaat-huurders zijn daarvan de dupe. Want hoewel het voor elke woonmaatschappij erg duidelijk is dat er geen algemene inschrijvingsstop mocht zijn gedurende deze periode, stellen we vast dat 30% onder hen zich genoodzaakt ziet dit toch te doen. De toezichthouder, die van deze inbreuken op de hoogte blijkt, zal de betrokken woonmaatschappijen hierover moeten aanspreken.

Maar één iets staat vast: zolang de woonmaatschappijen geconfronteerd blijven worden met een ongeziene Vlaamse regeldrift zullen ze hun basistaken moeilijk naar behoren kunnen uitvoeren. Dat is frustrerend voor de geëngageerde medewerkers van de woonmaatschappijen, maar niet in het minst ook voor de huurders en kandidaat-huurders die hun rechten niet kunnen opnemen.

Kunstmatige vermindering van de wachtlijsten

Woonzaak stipt tot slot nog aan dat de vele wijzigingen binnen de sociale huisvestingssector zogenaamd tot doel hadden om een betere dienstverlening te kunnen bieden aan kandidaat- huurders en huurders. Het tegendeel blijkt nu werkelijkheid te worden. De sociale huursector wordt in de praktijk helemaal uitgekleed. Het is een zoveelste bewijs dat minister van Wonen Mathias Diependaele kunstmatig met administratieve middelen de wachtlijst voor sociaal wonen wil verminderen. Alsof de woonnood daarmee opgelost is.

Blijf op de hoogte van onze strijd voor betaalbaar wonen

Processing…
Success! You're on the list.