Woonspraak: Betaalbaar wonen… Nobody cares!

De mythes over ruimtelijke ordening worden stuk voor stuk doorprikt.

In Vlaanderen wordt er voortdurend bijgebouwd. De woonbonus is afgeschaft. We wonen heel dicht op elkaar. Renovatiepremies brengen ons dichter bij de klimaatdoelstellingen. We moeten meer appartementen bouwen, want er is geen plaats meer om het stijgend aantal mensen in Vlaanderen te huisvesten. Het zijn stuk voor stuk boutades die we allemaal al hoorden en in deze aflevering van Woonspraak worden ze stuk voor stuk weerlegd. 

Woononbetaalbaarheid

Filip Canfyn is ingenieur-architect en werkte zowel als projectontwikkelaar, aannemer, architect en als directeur stadsplanning in Kortrijk. Hij kent het verhaal van bouwend Vlaanderen dus vanuit totaal verschillende perspectieven. Als ontwikkelaar was hij niet bezig met betaalbaarheid, vertelt hij in onze podcast. “Mijn focus lag op vastgoed. Pas als directeur stadsontwikkeling leerde ik denken over huisvesting en niet zozeer over het woningproduct.” 

Zijn kennis en ervaring vertaalden zich in een unieke visie op huisvesting in Vlaanderen. Hij pende het neer in zijn boek “Woononbetaalbaarheid. Over problemen, randfenomenen en oplossingen.” Bovendien neemt hij absoluut geen blad voor de mond en schuwt hij de straffe en (voor sommigen)  controversiële uitspraken niet… zeker het luisteren waard!

Vlaanderen kiest voor private eigendom

An Rekkers, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, doorprikt ook de gekende mythes. Haar pleidooi voor doordachte ruimtelijke ordening waarbij we nadenken over de verschillende functies van één openbare ruimte, subsidies voor de doelgroepen die het echt nodig hebben en een overheid die durft kiezen voor betaalbaar wonen, wil je niet missen. 

Photo by Dim Hou on Unsplash

Naast mythes doorprikken staat ze ook stil bij de werkelijke totale woonkost en wat de implicaties zijn van een woning op een afgelegen locatie. Nog steeds niet overtuigd? Haar warme radiostem doet je dromen van dorpspleinen waar regenwater wordt opgevangen én waar kinderen vrij kunnen spelen. 

Blijf op de hoogte van onze strijd voor betaalbaar wonen

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.