De RuimteVaart strijdt in Leuven voor een kwaliteitsvol stekje voor iedereen

In Leuven werden deze week op diverse plekken plantenstekjes geplaatst door de organisatie De RuimteVaart, niet als een verfraaiing van de stad, maar als een actie om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van wonen. De boodschappen op de stekjes benadrukten de noodzaak van een ‘warm’, ’tochtvrij’, ‘schimmelvrij’, ‘conform’ en ‘veilig’ thuis. Volgens Stijn Baumers van De RuimteVaart verdient iedereen een fatsoenlijke woonplek, maar het is moeilijk voor mensen met een klein budget om kwalitatief goede woningen te vinden in Leuven, waar veel woningen niet aan de normen voldoen.

De RuimteVaart komt vaak in aanraking met slecht geïsoleerde huizen die onaangename temperaturen bereiken in de winter en zomer. En door financiële beperkingen moeten sommige inwoners in te krappe ruimtes leven, waar ze soms geen andere keus hebben dan op een bank of op de grond te slapen.

Ook schimmel vormt een frequent probleem, vooral in de huizen van mensen die al problemen met hun ademhaling hebben, wat hun gezondheid extra benadeelt. De stress en het isolement die door deze woonomstandigheden worden veroorzaakt, maken het voor de bewoners moeilijk om anderen thuis uit te nodigen.

Verplicht conformiteitsattest

De RuimteVaart houdt maandelijks een dialooggroep Woonkwaliteit waar gesproken wordt over deze problematiek. De organisatie heeft samen met wethouder Lies Cornillie van Groen ideeën voorgesteld om de woonkwaliteit in de stad te verbeteren, waaronder een verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen – een van de 9 eisen van Woonzaak.

Maar door de actie met de stekjes wil De RuimteVaart ook de bewoners van Leuven zelf bewust maken van de bestaande problemen. De organisatie benadrukt het belang van voortdurende aandacht voor deze kwesties, ondanks de inspanningen van de stad en verschillende organisaties. Lees meer over de ‘stekjesactie’ op de website van De RuimteVaart.