Woonchallenge: week 3

Ga op zoek naar een betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoning

Deze week stap je in de schoenen van een fictief gezin. Je gaat op zoek naar een betaalbare en kwaliteitsvolle woning op de private huurmarkt.

  • Vul het formulier in.
  • Neem een foto van het formulier.
  • Post het op sociale media met de hashtags #woonzaak en #woonchallenge of mail het formulier naar info@woonzaak.be.

Je zal merken dat dit geen eenvoudige opdracht is, vooral als je een laag inkomen hebt. Als je al een woning binnen je budget vindt, is de kwaliteit (oppervlakte, energiezuinigheid …) vaak onvoldoende. In veel gevallen zal je toch maar iets boven je budget moeten huren. Dan wordt het uiteraard heel lastig om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het volledig stappenplan vind je hier.

We kampen al jaren met een wooncrisis.

De fictieve scenario’s in deze uitdaging zijn wel degelijk gebaseerd op de werkelijkheid. Maar liefst een derde van de private huurders houdt na het betalen van de huur te weinig over om menswaardig te kunnen leven. Bijna de helft van de private huurwoningen zijn van slechte kwaliteit.

Bovendien vormt discriminatie een groot probleem op de private huurmarkt. Praktijktesten in Antwerpen en Gent tonen bijvoorbeeld aan dat mensen met een migratieachtergrond veel minder kans hebben om een huurwoning te vinden. Er is ook discriminatie op andere vlakken: bron van inkomsten (bijv. uitkering), gezinssamenstelling, het hebben van een beperking…

Wil je meer weten over deze wooncrisis? Kijk dan eens naar de Pano-reportage “Te huur/te duur” van 17/02/2021.

Inschrijven voor de Woonchallenge

Wil je zeker zijn dat je alles van de Woonchallenge meekrijgt? Schrijf je dan hier in, en krijg elke week de challenges per email toegestuurd, of volg ons via Facebook, Twitter of Instagram, zodat je ook zonder het materiaal nog mee kan doen!

Door je e-mailadres op te geven ga je ermee akkoord dat je e-mailadres wordt gedeeld met de Woonzaak en Mailchimp, zodat je nieuws van de Woonzaak kan ontvangen. Gebruik de link voor afmelding in die e-mails om je uit te schrijven wanneer je maar wilt.